Verkkopankissa maksamisesta

3.12.2021

Jäsenmaksun tai retken maksamisesta opastetaan usein viestillä, jossa on maksutiedot ja pankkitilin numero. Verkkopankilla maksaminen on helppoa, ja oikein tehtynä se on turvallistakin. Pari asiaa on hyvä tietää ja pitää mielessäkin.


Verkkopankin käyttö puhelimella

Verkkopankin käyttö älypuhelimella on turvallista siksi, että sitä varten puhelimeen pitää asentaa pankin oma sovellus. Sillä voi hoitaa vain pankkiasioita. Se käynnistetään kuvakkeesta, joka tulee näytölle sovelluksen asennuksen yhteydessä.


Verkkopankin käyttö kotitietokoneella

Kotitietokoneella verkkopankkia käytetään yleiskäyttöisellä selaimella. Sillä voi hoitaa muitakin asioita, kuin pankkiasioita. Selain on kätevä, mutta sitä pitää käyttää oikein. 

Verkkopankin osoite pitää kirjoittaa selaimen osoitenauhaan itse viimeistä kirjainta myöten.  Kun selaimen osoitenauhassa on pankin oikea osoite, olet turvallisesti verkkopankissa

Sinun pitää siis tietää verkkopankkisi oikea osoite, ja nähdä se selaimen osoitenauhassa. Osoite pitää olla pisteen jälkeen tulevalta osaltakin oikea.  Esimerkiksi, osuuspankki.fi tai op.fi ovat oikeita osoitteita. Kaikki muut, kuten osuuspankki.com tai op.fi.ly, ovat vääriä osoitteita. Näytölle avautuvasta näkymästä ei voi erottaa valheellista verkkopankkia oikeasta. 

Kun olet saanut selaimella yhteyden verkkopankkiin, voit halutessasi tallentaa osoitteen selaimen osoitemuistiin tai kuvakkeena työpöydälle. Sieltä pankkiyhteyden voi aloittaa myöhemminkin helposti. Tarkista osoite kuitenkin osoitenauhasta. 


Muutama varoituksen sana selaimesta

Älä turhaan tallenna verkkopankin käyttäjätunnusta ja salasanaa selaimen muistiin. Se ei ole tarkoitettu siihen.

Älä koskaan, siis ei ikinä, mene "Googlen kautta pankkiin". Hakukone ei väitä antamaansa osoitetta oikeaksi tai vääräksi. Se jättää sen sinun vastuullesi.

Yhdistys ei koskaan, siis ei ikinä, lähetä sinulle tekstiviestiä, sähköpostia tai mitään muutakaan viestiä, jossa on maksutapahtuman käynnistävä linkki klikkausta vaille valmiina.  

Nämä molemmat keinot voivat kyllä tuoda näytöllesi verkkopankin näköisen sivun... mutta väärästä osoitteesta. Huijari siinä yrittää päästä tyhjentämään tilisi ja ottamaan vielä pikavipin sinun maksettavaksi. 


Lisää luettavaa tästä ja hiukan muustakin  täältä:
Patina: Hoidatko pankkiasioitasi kännykällä tai tietokoneella?

Takaisin...