Huolehdi laitteesi tietoturvasta

3.12.2021

Älykännykässäsi tai kotitietokoneessasi pitäisi olla seuraavat ohjelmat, ja vielä ajan tasalle päivitettynä:

  • palomuuriohjelmisto
  • virustorjuntaohjelmisto
  • käyttöjärjestelmän uusin versio
  • uusimmat versiot internetin selailuun liittyvistä ohjelmista

Nämä ohjelmistot on ehkä helpointa ostaa yhtenä tietoturvatuotteena. Se maksaa vähän verrattuna vahinkoon, jonka ne ehkä estävät. Käyttöjärjestelmän ja ohjelmistojen päivittymisen voi asettaa automaattisesti tapahtuvaksi. Nämä asiat ovat nykyään täysin normaaleja, ja niistä huolehtimatta jättäminen on suuri virhe.

Palomuuri  voi estää esimerkiksi  sen, että joku vaikkapa Espanjasta etäkäyttää kotitietokonettasi internet-liityntäsi kautta ja ilman sinun lupaasi.

Virustorjuntaohjelma puolestaan voi estää esimerkiksi haittaohjelman asentumisen tietokoneeseesi, kun lataat muistitikun tai internetin kautta jotain mielenkiintoista laitteeseesi.

Käyttöjärjestelmässä ei yleensä ole mitään vikaa, vaikka se päivitetään. Sen maailmanlaajuinen toimintaympäristö on vain muuttunut. Siksi käyttöjärjestelmä pitää päivittää toimimaan siinä oikein. Samasta syystä kaikki sovelluksetkin pitää päivittää tarvittaessa. Päivitykset ovat jokseenkin aina ilmaisia, ja internet-yhteyden kautta vapaasti saatavilla.

Jos asia tuntuu vaikealta, kannattaa pyytää asiantuntijaa huolehtimaan siitä laitteen hankinnan yhteydessä. Tai viedä se tarvittaessa sopivaan paikkaan asiantuntijalle. 

Jos haittaohjelma kuitenkin pääsi laitteesi, sen saattaa nähdä toiminnan muuttumisena. Silloin kannattaa harkita laitteen viemistä sopivaan paikkaan ammattilaisen puhdistettavaksi. Jälkeenpäin voi sitten pohtia, mistä se kehveli pääsi livahtamaan...

Takaisin...